Kdenlive   bug tracker Home page

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0002600KdenliveEffectspublic2012-05-12 03:142012-05-30 00:26
Reporterybecognee 
Assigned Toj-b-m 
PriorityhighSeveritymajorReproducibilityalways
StatusclosedResolutionfixed 
PlatformMacintel intel 64bitsOSUbuntu LinuxOS Version11.10
Product Version0.8.2.1 
Target VersionFixed in Version0.9.2 
Summary0002600: Vignetting effect has stopped functioning.
DescriptionMy students have made ??a film in black and white. This is an old style burlesque. So we put some filters on each track: grayscale, dust, old film, grain and vignette effect. All the work went well... We are at a near final version. But, by opening Kdenlive today to add corrections, the software fails to read tracks in the project: the project monitor remains black. Only the withdrawal of the vignette effect can see the film again.
Nothing changes after a computer restart.
Putting the Vignette effect of a sequence only makes black.

In a new project, the ivgnette effect works !

We must project our movie soon !

thank you

Yonnel

________________________

Mes élèves ont réalisé un film en noir et blanc. C'est un burlesque style ancien. Nous avons donc mis plusieurs filtres sur chaque piste : niveaux de gris, dust, vieux film, grain et vignette effect. Tout le montage s'est bien déroulé... Nous en sommes à une version presque finale. Mais en ouvrant Kdenlive aujourd'hui pour ajouter des corrections, le logiciel ne réussit pas à lire les pistes du projet : le moniteur de projets reste toujours noir. Seul le retrait de l'effet de vignetage permet de voir à nouveau le film.
Rien ne change après un redémarrage de l'ordinateur.
Mettre l'effet vignetage sur une séquence seule la rend noire.

Dans un nouveau projet, l'effet vignetage fonctionne !

Nous devons projeter notre film prochainement !

Merci

Yonnel
Steps To ReproduceI will send a sample project that no longer supports the vignette effect.
Additional InformationIt seems that after investigation the effect settings change by themselves after reopening a project.
Change these settings by hand does not always functional effect. But some times, it worked !
_________________________________

Il semble après recherches que les paramètres de l'effet changent tous seuls après réouverture d'un projet.
Modifier ces paramètres à la main ne remet pas toujours l'effet fonctionnel. Mais quelques-fois, ça a marché !
Tagsvignette effect
Build/Install Method3rd party package
Attached Files? file icon Vide.kdenlive [^] (20,336 bytes) 2012-05-12 03:14
png file icon es_NI vers fr_FR.png [^] (75,804 bytes) 2012-05-13 23:36


? file icon Introduction.kdenlive [^] (160,710 bytes) 2012-05-15 01:27
? file icon La bagarre.kdenlive [^] (168,622 bytes) 2012-05-15 01:27
? file icon Réveil.kdenlive [^] (90,256 bytes) 2012-05-15 01:27

- Relationships
has duplicate 0002601closedj-b-m The settings of some effects are setting to zero 

-  Notes
(0008016)
ybecognee (reporter)
2012-05-12 14:15

The project consists of several projects. All .kdenlive have the same problem. Even when the setting of vignette effect was not disturbed, the image is black. (black and remains despite manual adjustments.)
____________________________________

Le projet est composé de plusieurs projets. Tous les .kdenlive ont le même problème. Même quand l'effet vigntage ne s'est pas déréglée, l'image est noire. (et reste noire malgré les réglages manuels.)
(0008017)
ybecognee (reporter)
2012-05-12 14:53

There is a small passage using the filter "lens correction". The parameters have changed completely. The manually reset has no effect.
_________________________________

Il y a un petit passage utilisant le filtre "lens correction". Les paramètres ont complètement changé. Les remettre manuellement n'a aucun effet.
(0008018)
ybecognee (reporter)
2012-05-12 19:24

Pan & zoom effect also makes black the sequences ... :-(
____________________________________

L'effet pan & zoom rend aussi les séquences noires...
(0008019)
ybecognee (reporter)
2012-05-12 19:40
edited on: 2012-05-13 04:07

I just discovered that the "speed effect" decreased to 1% alone!
________________________________

Je viens de découvrir que les effets de vitesse sont passés à 1% tous seuls !

(0008020)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 01:47

Other ongoing projects had no damage on the pan & zoom effects.
_____________________________________

D'autres projets en cours n'ont eu aucun dégât sur les effets pan & zoom.
(0008021)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 03:46
edited on: 2012-05-13 03:48

Help !!! An effect "volume keyframable" puts instantly all keframes to 0 on another project ! (reopening the . kdenlive)
Just before, everything went well !!!
____________________________________________

Au secours ! Un effet "volume keyframable" vient à l'instant de mettre toutes ses keframes à 0 sur un autre projet !!! (à la réouverture du .kdenlive)
Juste avant, tout allait bien !!!

(0008022)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 03:57
edited on: 2012-05-13 03:59

In this other project, a serie of sequences having the effect amplification were lowered to 0% by themselves. (after reopening)
Help !!! All my video projects with KDEnLive crumble !
Given to 60% by hand : the sound does not come back !
___________________________________

Dans cet autre projet, une séries de séquences ayant l'effet amplification sont passés à 0% toutes seules. (après réouverture)
A l'aide ! Tous mes projets vidéos avec KDEnLive s'écroulent !!!
Remis à 60% à la main : le son ne revient pas !

(0008023)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 14:16

http://www.kdenlive.org/mantis/view.php?id=2601 [^]
(0008027)
j-b-m (administrator)
2012-05-13 22:17

I think it is a locale issue. The project you attached uses a Nicaragua Spanish locale (LC_NUMERIC="es_NI.UTF-8"), which uses a comma (,) as separator. When trying to open it on my PC, the locale does not seem to be recognized, and all numbers with comma become 0.

I will investigate more, but can you try changing the locale inside the document to a french locale (in line 2, replace "es_NI.UTF-8" with "fr_FR.UTF-8") and check if it fixes the problem?
(0008028)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 23:15

I think that's it. I live in Nicaragua for few months. I left my system in French, but shortly before the bug, I change KDEnLive in Spanish to help a friend by phone. (Yes, I try to bring people here to use Linux and Kdenlive :-) )
I will quikly make the changes you suggested.
(0008029)
ybecognee (reporter)
2012-05-13 23:34
edited on: 2012-05-13 23:37

I did replace "es_NI.UTF-8" by "fr_FR.UTF-8" in line 2 with gedit, but the project does not open after... He says he has lost the names of the sequences (see attachment). If I restore "es_NI.UTF-8", the project can be opened again.
Thank you for the time you spend to help me.

(0008030)
j-b-m (administrator)
2012-05-14 00:17

To make things worse, there is a bug in Ubuntu's nicaragua's locale that says it uses a comma as numeric separator while Qt's locale (like most documents I found on the web) says it uses a dot. I reported the bug to Ubuntu (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/langpack-locales/+bug/997248 [^]) , but it probably won't be solved soon.

This creates a conflict and breaks some stuff.

Can you check in your Kdenlive project file, in the "kdenlivedoc" tag there is a version="0.88". change that to version="0,88" and it should open correctly.


For example, in your attached Vide.kdenlive project, change:

<kdenlivedoc profile="dv_pal_wide" kdenliveversion="0.8.2.1" version="0.88" (...)

to:
<kdenlivedoc profile="dv_pal_wide" kdenliveversion="0.8.2.1" version="0,88" (...)

Hope it works, going to bed now, will check back tomorrow morning
(0008031)
ybecognee (reporter)
2012-05-14 04:07
edited on: 2012-05-14 04:16

"kdenlivedoc" are version="0.88"... I'm out of luck... It does not work.
For information, I loaded Ubuntu's pakages of Nicaragua's Spanish and put KDEnLive in Catalan. The bug become from Ubuntu or Kdenlive ?

Fortunately, I made backup of projects just before the change of language. Whatever the language of KDEnLive, these files have the same bug.
But, does it help to :
- remove the packages Spanish NI of Ubuntu ?
- Kdenlive reinstall ?
- or make a clean installation of a 12.04 ? (Does KDEnLive works well on Precise Pangolin ?)
Thank you for all !

(0008032)
j-b-m (administrator)
2012-05-14 09:00

None of the solutions you give will help. The problem is inside the kdenlive project file.

Following the 2 steps I mentioned should fix the problem :

1- replace es_NI.UTF-8 with fr_FR.UTF-8 in the second line of the project file

2- in the 'kdenlivedoc' tag, replace the dot with a comma in the version number

If these 2 steps don't solve, give me more infos about the remaining problem.

Also, Kdenlive makes auto backup that can be recovered from the 'project' menu, backup...
(0008034)
ybecognee (reporter)
2012-05-14 13:38

I replacded es_NI.UTF-8 with fr_FR.UTF-8 in the second line and changed <kdenlivedoc profile="dv_pal_wide" kdenliveversion="0.8.2.1" version="0.88" (...)
to:
<kdenlivedoc profile="dv_pal_wide" kdenliveversion="0.8.2.1" version="0,88" (...)
I can now open the project, but the sequences steel black with "Vignette effect".
(0008035)
ybecognee (reporter)
2012-05-14 13:43

I watched the kdenlive's backups juste to see. All dates are in Spanish...
(0008036)
j-b-m (administrator)
2012-05-14 16:13

Ok, I think I might have found the problem. Try starting Kdenlive from a terminal, using:

LANG="fr_FR.UTF-8" kdenlive

Then, open the modified project file (where you replaced es_NI with fr_FR and version number with a comma).
(0008037)
ybecognee (reporter)
2012-05-15 00:30

It is working !!!

The terminal said :

yo@yo-MacBookPro:~$ LANG="fr_FR.UTF-8" kdenlive
project monitor connected
clip monitor connected
QWidget::insertAction: Attempt to insert null action
QWidget::insertAction: Attempt to insert null action
[wav @ 0x31118c0] max_analyze_duration reached
[wav @ 0x3119a20] max_analyze_duration reached
kdenlive(3272) Render::checkMaxThreads: // TRACTOR PROBLEM
[mpeg2video @ 0x2d6c920] warning: first frame is no keyframe
[wav @ 0x48525c0] max_analyze_duration reached
[wav @ 0x7f6914d57ae0] max_analyze_duration reached
[mpeg2video @ 0x7f6914efce20] warning: first frame is no keyframe
kdenlive(3272)/kdecore (KConfigSkeleton) KCoreConfigSkeleton::writeConfig:

The video is not black and "vignette effect" works again !
The movie is normal.

I will see for other effects !

Thank you very much !
(0008038)
j-b-m (administrator)
2012-05-15 00:45

Great to hear that. I have now included several fixes in Kdenlive 0.9 that will be released tomorrow so that this kind of corruption will not happen anymore.

regards
(0008039)
ybecognee (reporter)
2012-05-15 01:26

I modified and tested the 12 sub-projects from the W&B movie.
I opened them with KDEnLive, launched from a terminal (LANG = "en_US.UTF-8" kdenlive)
4 operate normally again, but 8 does not function normally.
examples:
"La bagarre.kdenlive": vignette effect puts all the videos in black.
"Introduction.kdenlive": only the vignette effect of track 4 kill the images. (The settings go to 0, no effect with manual change)
"Réveil.kdenlive": "vignette effect" works, but not "optical distortion"

It's strange anyway ...
(0008040)
j-b-m (administrator)
2012-05-15 09:03

This is a result of the Nicaragua locale bug. Some effects have parameters with a comma, and some others have a dot as numerical separator. You should edit the project files and change the parameters to use a comma.

For example in "La bagarre", the vignette effect uses a dot, see line 877-880:

<property name="smooth">0=0.8</property>
<property name="radius">0=0.5</property>
<property name="x">0=0.5</property>
<property name="y">0=0.5</property>

Should be changed to:

<property name="smooth">0=0,8</property>
etc...

This is the reason why some effects don't work or the clips becomes black. Manually editing the effects should fix the problem, I you are still having problems, send me the files and I can check them,

regards
(0008041)
j-b-m (administrator)
2012-05-15 10:41

Ok, I found why changing the parameters inside Kdenlive for vignette effect does not solve the problem.

Your .kdenlive project file contains some text clips that still have the "es_NI.UTF-8" locale. Replace all occurence of "es_NI.UTF-8" in the document with "fr_FR.UTF-8" and you should be able to adjust the parameters from Kdenlive again.
(0008042)
ybecognee (reporter)
2012-05-15 13:43

I tried with "Introduction.kdenlive" : it worked. This afternoon, I will correct all the others.
Is the version 0.9 will need to launch with the terminal ?
LANG = "fr_FR.UTF-8" kdenlive
Thank you
(0008044)
j-b-m (administrator)
2012-05-15 21:39

The issue should be solved in Kdenlive 0.9 and you can open your documents without the terminal hack. However, documents previously created with the es_NI locale will still be buggy and require a manual change to fr_FR.UTF-8. New documents created in es_NI locale should work fine (Kdenlive 0.9 now detects locale conflicts and uses the default C locale in such cases for its documents).
(0008078)
ybecognee (reporter)
2012-05-24 00:35

I have everything correct. I took the project with the kids and everything works.
Thank you again for all the work to help us. The dynamic of KDEnLive's team is admirable.
I wanted to give for the "Fundraising campaign for 2012", but it was over. Is it possible to give otherwise?
thank you again.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2012-05-12 03:14 ybecognee New Issue
2012-05-12 03:14 ybecognee File Added: Vide.kdenlive
2012-05-12 14:15 ybecognee Note Added: 0008016
2012-05-12 14:53 ybecognee Note Added: 0008017
2012-05-12 19:12 ybecognee Tag Attached: vignette effect
2012-05-12 19:24 ybecognee Note Added: 0008018
2012-05-12 19:40 ybecognee Note Added: 0008019
2012-05-12 23:08 ybecognee Note Edited: 0008019 View Revisions
2012-05-13 01:47 ybecognee Note Added: 0008020
2012-05-13 03:46 ybecognee Note Added: 0008021
2012-05-13 03:48 ybecognee Note Edited: 0008021 View Revisions
2012-05-13 03:57 ybecognee Note Added: 0008022
2012-05-13 03:59 ybecognee Note Edited: 0008022 View Revisions
2012-05-13 04:07 ybecognee Note Edited: 0008019 View Revisions
2012-05-13 14:16 ybecognee Note Added: 0008023
2012-05-13 22:17 j-b-m Note Added: 0008027
2012-05-13 22:17 j-b-m Assigned To => j-b-m
2012-05-13 22:17 j-b-m Status new => acknowledged
2012-05-13 23:15 ybecognee Note Added: 0008028
2012-05-13 23:34 ybecognee Note Added: 0008029
2012-05-13 23:36 ybecognee File Added: es_NI vers fr_FR.png
2012-05-13 23:37 ybecognee Note Edited: 0008029 View Revisions
2012-05-14 00:17 j-b-m Note Added: 0008030
2012-05-14 04:07 ybecognee Note Added: 0008031
2012-05-14 04:09 ybecognee Note Edited: 0008031 View Revisions
2012-05-14 04:15 ybecognee Note Edited: 0008031 View Revisions
2012-05-14 04:16 ybecognee Note Edited: 0008031 View Revisions
2012-05-14 09:00 j-b-m Note Added: 0008032
2012-05-14 11:40 j-b-m Relationship added has duplicate 0002601
2012-05-14 13:38 ybecognee Note Added: 0008034
2012-05-14 13:43 ybecognee Note Added: 0008035
2012-05-14 16:13 j-b-m Note Added: 0008036
2012-05-15 00:30 ybecognee Note Added: 0008037
2012-05-15 00:45 j-b-m Note Added: 0008038
2012-05-15 01:26 ybecognee Note Added: 0008039
2012-05-15 01:27 ybecognee File Added: Introduction.kdenlive
2012-05-15 01:27 ybecognee File Added: La bagarre.kdenlive
2012-05-15 01:27 ybecognee File Added: Réveil.kdenlive
2012-05-15 09:03 j-b-m Note Added: 0008040
2012-05-15 10:41 j-b-m Note Added: 0008041
2012-05-15 13:43 ybecognee Note Added: 0008042
2012-05-15 21:39 j-b-m Note Added: 0008044
2012-05-24 00:35 ybecognee Note Added: 0008078
2012-05-30 00:25 j-b-m Status acknowledged => resolved
2012-05-30 00:25 j-b-m Fixed in Version => 0.9.2
2012-05-30 00:25 j-b-m Resolution open => fixed
2012-05-30 00:26 j-b-m Status resolved => closed


Copyright © 2000 - 2014 MantisBT Team
Powered by Mantis Bugtracker